, , ,

Interview Barbara Ganseman

Barbara Ganseman is voedingsdeskundige orthomoleculair therapeut en oprichtster van Health Sense Amsterdam. We vroegen haar naar haar ervaringen op het gebied van gezond eten en de relatie met Healthcaps.
• Wat leidde ertoe dat je dit werk ging doen?
Ik zocht naar antwoorden op mijn vragen over voeding en gezondheid. Dat leidde ertoe dat ik allerlei cursussen deed, onder andere aan het Institute for Integrative Nutrition in de VS. Zo vergaarde ik kennis over bijvoorbeeld holistische voedingsleer en lifestylecoaching. Zo kan ik mijn cliënten helpen met het maken van verantwoorde voedings- en lifestylekeuzes, rekening houden met hun eigen voorkeuren.
• Wat maakt jouw aanpak bijzonder?
Ik specialiseer me in vermoeidheidsklachten en maag/darmproblemen. Daarbij hanteer ik een holistische aanpak, dus niet alleen de fysieke kant maar ook de mentale aspecten. Dit kan bijvoorbeeld de vorm krijgen van lifestyle coaching. Het begint vaak met vragen over gewicht, maar dikwijls is de werkelijke oorzaak anders, of dat nu fysiek of mentaal is.
Ik vraag mijn cliënten een voedingsdagboek bij te houden, dat is de basis voor een analyse van hun dieet en de aanpassingen die we daarop gaan maken. Verder is het aardig op te merken dat de meeste (70%) van mijn cliënten mannen zijn, anders dan je misschien zou verwachten.
• Je hanteert het begrip ‘functional nutrition’, wat is dat?
Dit gaat over voedingsstoffen als medicijn. Bij bepaalde aandoeningen helpt het om extra voedingsstoffen toe te voegen. Mensen zonder klachten krijgen in principe voldoende vitaminen en mineralen via hun voeding. Maar mensen met bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten of gewrichtspijnen kunnen baat hebben bij extra functionele voedingsstoffen.
Er is veel onderzoek gedaan naar de helende werking van specifieke voedingsmiddelen. Zo zijn cranberry’s bijvoorbeeld een bewezen hulpmiddel om een blaasontsteking te bestrijden.
• Wat vind je van Healthcaps?
Een erg mooi product met een heel smaakvolle verpakking. Weliswaar heb je geen extra vitaminen nodig met een uitgebalanceerd dieet, maar veel mensen die bij mij komen hebben juist problemen daarmee. Ze hebben te weinig tijd voor koken en een ongezonde leefstijl. Bovendien is ons voedsel niet meer wat het was, veel voeding heeft bewerkingen ondergaan waardoor het essentiële ingrediënten mist.
Daarom kunnen Healthcaps een goede aanvulling zijn, zeker voor mensen die weinig tijd hebben om gezond te eten en te bewegen. Wat ook leuk is, is dat er verschillende typen Healthcaps zijn.