Interview Joyce van Assen

We praten met Joyce van Assen, oprichtster van New You, Food & Coaching over haar werk en haar visie op Healthcaps. Joyce is voedingscoach en sportinstructeur.

  • Kun je iets zeggen over je achtergrond?

Ik ben afgestudeerd analist moleculaire plantenbiologie (HBO), maar merkte al gauw dat het werk te eenzaam was. Bezig zijn met het verbeteren van plantensoorten (zoals groenten en fruit) is erg mooi, maar ik wilde graag meer met mensen bezig zijn. Dit was de reden om mijn eigen bedrijf te starten. Ik heb o.a. de volgende opleidingen afgerond: Orthomoleculaire voeding, leefstijl en preventie adviseur, Fitvak A en obesitas, eetverslaving en gedragsverandering.

Vanuit mijn bedrijf begeleid ik mensen naar een gezondere levensstijl. Dit doe ik door ze te coachen om langdurig gezonder te gaan eten. Geen gekke dingen maar simpel gezondere keuzes maken.

  • Wat is voedingscoaching precies?

De coaching op voeding die ik aanbied, is aan de ene kant kennisdeling en inzicht geven in de producten die men eet. Dus wat zit er nu eigenlijk in welke producten en hoe kun je deze vervangen door gezondere ingrediënten. En aan de andere kant ook het overall beeld: wat zijn kilocalorieën, eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen en wat is hun functie/nut in het lichaam. Wat gebeurt er wanneer je daar enkele van mist?

  • Hoe is de relatie voeding-sport in je werk?

Omdat ik ook als sportinstructeur werk, heb ik veel kennis van beweging en daarnaast heb ik een specialisatie in sportvoeding. In alle coachingstrajecten kijk ik naar de beweging van de cliënt en of de voeding daarop afgestemd moet worden. En coach ik zo nodig om meer te bewegen.

  • Wat maakt jouw aanpak anders dan andere?

Mijn coaching focust zich op de algehele levensstijl. Ik kijk naar voeding, beweging, stress, slaap, werk en ontspanning. Hierdoor kunnen mijn cliënten op alle vlakken meer bewuste keuzes maken en niet enkel op één gebied. Ik heb een holistische aanpak, het een kan niet zonder het ander.

  • Hoe is de relatie van fytonutriënten met vitaminen en gezonde voeding?

In het huidige voedingspatroon van veel Nederlanders (en West-Europeanen) zitten veel te weinig vitamines, mineralen en fytonutriënten. Dit komt doordat we te weinig groenten en fruit eten en weinig kruiden gebruiken. En per stuk bevatten deze etenswaren ook nog minder voedingsstoffen.

Fytonutriënten zijn stofjes die voorkomen in planten (groenten, fruit, kruiden, specerijen en granen), de bekendste zijn vitamines en mineralen maar ook lycopeën (rode tomaat) en betacaroteen (oranje kleur van de wortel). Deze stoffen leveren een positieve bijdrage aan onze gezondheid. Hierom alleen al is het goed om meer groentes binnen te krijgen dan alleen de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van het Voedingscentrum.

Er zijn verschillende groepen fytonutriënten: carotenoïden, fenolen, alkaloïden, stikstof bevattende verbindingen en organische zwavelverbindingen. Inmiddels zijn er meer dan 5000 verschillende fytonutriënten geïdentificeerd, maar er zijn nog veel meer. Deze stoffen hebben geen directe invloed qua groei en zijn niet noodzakelijk, maar hebben wel enorm positieve effecten.

  • Wat is je kijk op Healthcaps en hoe passen deze in jouw aanpak?

In een tijd waar veel mensen weinig groenten eten vanwege tijdgebrek of deze niet lekker vinden, zijn de Healthcaps een goede bijdrage/aanvulling om toch voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast bieden ze ook nog een aanvulling in omega 3. Dus ik vind het een prima initiatief.