Levertraan, een ingrediënt in zes van onze zeven dagboxen

Levertraan, het is een ingrediënt in zes van onze zeven capsules. Veel volwassenen kennen het als supplement als iets dat zij vroeger van hun ouders op een lepel kregen. Toen een donkerkleurige olie met een vreemde smaak en visgeur, en veel vieze gezichten, tegenwoordig een kleurloze of lichtgele olie met een veel neutralere smaak en reuk. Dat is het resultaat van een verbeterd productieproces. Allereerst: levertraan komt uit de lever van de kabeljauw en vissen uit de kabeljauwfamilie en niet, zoals veel mensen denken, uit de walvis. Het is dus een dierlijk product. Levertraan is een aanvulling op een tekort aan vitamine A en D, want die twee vitaminen zitten in de olie. Ook zitten er omega 3-vetzuren in levertraan. Het voordeel van onze capsules met levertraan: je proeft de gezonde olie niet, maar het zit er wel in.

Levertraan is goed voor ogen, hart en bloedvaten

Levertraan is goed voor de ogen door de vitamine A en goed voor hart en bloedvaten door de omega 3. Vroeger werd levertraan vooral gebruikt in de winter, omdat de zon dan minder schijnt en we minder blootstaan aan vitamine D. Vitamine A en D zit tegenwoordig ook in margarine, waardoor de consumptie van levertraan anno nu een stuk minder is. Omega 3 zit, naast levertraan, ook in bladgroenten en noten. Een van de vetzuren in omega 3 is ‘docasahexaeenzuur’. Een moeilijke naam, maar dit zuur verbetert de werking van de hersenen. De bestanddelen van levertraan blijken ook een goede uitwerking te hebben op acne, menstruatieklachten en maagzweren. In de plantaardige capsules met levertraan zitten geen gluten en lactoses.

Kiezen voor niet-gedeodoriseerde levertraan

Voor levertraan is het verstandig om te kiezen voor een niet-gedeodoriseerde variant. ‘Niet-gedeodoriseerd’ betekent in dit geval: niet ontdaan van kleur en smaak. In de gedeodoriseerde variant zijn de voedingsmineralen vervangen door bodemmineralen, ook wel ‘synthetische vitaminen’ genoemd, terwijl wij juist de voedingsstoffen nodig hebben. Uiteraard zit in uw capsule van Healthcaps de niet- gedeodoriseerde levertraan, waardoor u alle noodzakelijke bestanddelen binnenkrijgt. U proeft geen nadrukkelijke vissmaak, omdat er tegenwoordig een neutrale variant is, maar ook omdat levertraan maar een van de vele ingrediënten in onze capsules is.

Misverstand opgehelderd: levertraan is geen visolie

Een wijdverbreid misverstand is dat levertraan visolie is. Dat klopt niet. Levertraan wordt uit de lever van de kabeljauw en kabeljauwachtige vissen geperst of gestoomd, terwijl visolie uit vissen wordt geperst. Een ander groot verschil is dat er in visolie alleen omega 3-vetzuren zitten. Een keuze voor een capsule met levertraan betekent dat u meer vitaminen binnenkrijgt dan met een visolie-capsule. In beide gevallen kunt u tegenwoordig de lepel, van vroeger, in de la laten liggen.