,

De regels voor voedingssupplementen: de Healthcap voldoet eraan

Voedingssupplementen, zoals Healthcaps, zijn gebonden aan Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Allereerst: supplementen, zoals onze capsules, zijn altijd bedoeld als aanvulling op het dagelijks eten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwoordt het zo: “Een voedingssupplement is een product dat is bedoeld als aanvulling op de normale voeding en een geconcentreerde bron van vitaminen en mineralen of andere bioactieve stoffen vormt.” Voor supplementen, zoals capsules, staan er regels in het Warenwetbesluit Voedingssupplementen.

Voedingsstoffen horen in een voedingssupplement

In een voedingssupplement horen voedingsstoffen thuis, vindt de Nederlandse overheid. Het gaat dan om microvoedingsstoffen, ook wel vitaminen of mineralen genoemd, of andere stoffen met een voedingskundige of fysiologisch effect, zo verplicht het Warenwetbesluit Voedingssupplementen. Dat besluit verplicht ook dat op de verpakking van Nederlandse supplementen staat dat het supplement geen vervanging is voor de dagelijkse voeding. Op diezelfde verpakking moet ook iets staan over de gevolgen van een eventuele overschrijding van de aanbevolen hoeveelheid. De Nederlandse wet verplicht ook dat de hoeveelheid voedingsstoffen altijd in getalvorm op de verpakking van het supplement moet staan.

Ook de EU stelt regels aan voedingssupplementen

Een Europese richtlijn uit 2002 is het verlengde van het Nederlandse Warenwetsbesluit Voedingssupplementen. In deze richtlijn, doelstellingen voor elke Europese lidstaat, staat wat nodig is om “consumenten te beschermen tegen potentiële gezondheidsrisico’s en om ervoor te zorgen dat de voedingssupplementen niet vergezeld gaan van misleidende informatie.” Zo staat in de richtlijn een lijst met vitaminen en mineralen, want, zegt de EU: “Alleen vitaminen en mineralen die normaal in de voeding voorkomen, en als onderdeel daarvan worden geconsumeerd, dienen als ingrediënt van voedingssupplementen te worden toegestaan, al betekent dit niet dat hun aanwezigheid daarin nodig is.” Geadviseerde vitaminen en mineralen door de EU zijn onder meer vitamine A, D, E en K en de mineralen magnesium, zink en ijzer.

Voedingssupplementen vallen onder goedkoop btw-tarief

Voedingssupplementen, zoals Healthcaps, vallen in Nederland onder het goedkope btw-tarief: 9 procent. Dat tarief geldt voor producten met vitaminen en mineralen, om kruidenpreparaten, vezeltabletten, vermageringsproducten en niet-wetenschappelijk onderbouwde preparaten van homeopaten. Wie preparaten koopt die door homeopaten zelf zijn gemaakt, betaalt 21 procent btw, omdat deze producten veelal niet voldoen aan de Warenwetgeving.